Falles i Teatre al carrer

El FALLASSO. La nostra icona d’enguany, un pallasso (sense ser despectius, sinó tot el contrari) fent malabars però vestit de puntelló, és el punt de partida d’una relació que pretenem plasmar als fulls d’aquesta publicació. Les similituds entre la nostra festa de les falles i el teatre de carrer —música, foc, sàtira, comèdia... — són el material d’estudi d’enguany.

Sobre una fresca, desenfadada i atrevida maquetació, però sempre guardant unes formes que intente donar-li rigor on li pertoque i un toc de diversió on es requerisca, presentem un interessants textos analitzant el tema proposat. Rafa Tortosa, Ramon Estellés, Guillem Alborch, Javi Lara i Sergi Bono ens han resolt totes les relacions possibles entre falles i teatre de carrer, i Xelo Descals ens ha posat el toc d’humor amb un satíric pregó de l’actualitat i que serveix d’enllaç amb el cadafal faller, el qual descriu tota un cercavila socarrada en forma de teatre urbà amb cames–llargues, enans, faquirs, arlequins, pallassos, malabaristes i dimonis del correfoc. Per a l’explicació infantil hem tingut l’oportunitat de tindre la ploma de Vicent Tortosa, qui durant els primers exercicis fallers d’aquesta comissió exercia com a coordinador dels llibrets fallers. I també, agrair la cessió d’il·lustracions de Rafael Boluda per a les portadelles.

Cal agrair la desinteressada col·laboració d’aquestes persones (i d’altres més que col·laboren en l’anonimat) així com de tota la gent de la comissió que creu amb les possibilitats d’aquest llibre i que cada any que passa, des de la seua menuda tasca, col·labora per a què aquest llibre siga el que és: un referent literari faller.

Gaudiu del llibre i, sobretot, de les falles.


 

nnnnnnn

Les falles i La Costera

Encetem aquesta nova edició del Verí del Foc, i ja en són set, amb el guerrer de Moixent. Pensem que és un dels símbols que poden indentificar la nostra comarca de la Costera. El joguet iber convertit en símbol, el joguet iber convertit en falla. Molts recordarem com la reproducció a gran escala de la peça trobada al jaciment de les Alcusses, lluïa com a coronament de la falla de la plaça de l’Ajuntament de València durant les falles de 1997, obra dels germans Ferrer.

El fanzine que té vosté a les mans, intenta estudiar i mostrar els lligams entre les falles i la Costera. Aquest guerrerot de Moixent convertit en falla pot ser un bon punt de partida. I no pensem les falles de la Costera com la festa fallera d’un poble, pensem també en persones vinculades a la nostra comarca, que durant anys han estat al servei de les falles.També és evident que la nostra comarca no és gens fallera, no hi ha tradició, globalment parlant. Però si tenim unes festes caracteritzades per un component: el foc. I aquest ha estat el punt de partida.

Les festes del foc, és un magnífic article on Joan Quilis, ens descriu tot els focs de qualsevol racó de la Costera. I d’aquest foc, s’enlairen les falles en molts pobles de la comarca. Agustí Garzó ens posa el mapa de la festa fallera a la comarca. També veiem com les nostres societats es vinculen a les falles o com altra activitat, la pirotècnia, és present al cor de la Costera, un escrit de Vero Llopis. Clar, la figura de l’artista faller no cal deixar-la de costat. Presenten uns artistes falleres de Xàtiva que plantaren a València fa més de cent anys, signat per Rafa Tortosa; un espectacular treball de Joan Castelló recordant la figura de Vicent Tortosa Biosca, nascut a la Font de la Figuera; el treball de Anna I. Calvo dedicat a Rafael Boluda, un afamat acuarelista vinculat a les falles pels seus esbossos fallers. I per a la fi del fanzine ho deixem per a la literatura fallera. Un extens article, de Rafa Tortosa, va dedicat a dos lletraferits fallers com són Alfred Sendin Galiana i Josep Ma. Esteve i Victoria, i el darrer dels articles fem referència a un especial que li va dedicar un periòdic de la Font de la Figuera a Bernat i Baldoví l’any 1909.

I no hem deixar de nomenar a Toni Cucarella i Ximo Cerdà, que recolzats amb imatges d’Antoni Marzal, ens han escrit unes històries molt interessants i divertides. I el còmic de Miquel Mollà, dins de la falla de Paper, qui ens mostra l’actualitat més pudenta de la Costera.

A tots els col·laboradors moltes gràcies pel seu temps usat en aquest projecte que any rere any es supera. I als nostres assidus lectors agraïr la confiança que ens dipositeu.

Gaudiu del Fanzine i, sobretot, de les falles.